S množstvím speciálních výrobků jako jsou bezlepkové nebo bezlaktózové či jiné, které v poslední době zaplavili naše obchody, by se mohlo zdát, že dnes už pomalu každý člověk trpí nějakou intolerancí na určitý druh jídla. Není tomu celkem tak. Studie potvrzují, že většina lidí se to jenom mylně domnívá.
V Americe byl provedený průzkum, ve kterém bylo dotazováno 40 000 dospělých lidí, zda mají potravinovou alergii. Zajímavé je, že 20% z nich hned na začátku, řeklo, že si myslí, že ano. Zeptali se jich, jestli to mají potvrzeno od lékaře nebo je to jenom jejich subjektivní pocit. A hádejte co? Převážná většina se diagnostikovala sama. Všichni účastníci byli tedy postupně tázáni, jestli na sobě postřehli bezprostředně po požití nějakého pokrmu některé z příznaků, jako jsou kopřivka, otok jazyka nebo rtů, staženou hruď a zhoršené dýchání. Zajímavé je, že jenom 10% tázaných reálně mělo alergii na potraviny. Mezi nejčastější alergeny patří mléko, lepek a ořechy.
Ve spoustě případů je vámi mylně diagnostikovaná alergie ve skutečnosti nesnášenlivost některého konkrétního druhu jídla, to znamená, že po konzumaci určitého pokrmu skutečně pociťujete nevolnost, nebo žaludeční křeče. Jaký je teda mezi nimi rozdíl?
Nesnášenlivost jídla
Nesnášenlivost neboli intolerance se většinou projevuje na vašem trávení, a to plynatostí, průjmem, nebo žaludečními křeči, protože máte problém strávit určitá jídla. Tyto průvodní jevy jsou sice velmi nepříjemné a omezující, ale nijak vás neohrožují na životě. A pokud jimi trpíte, jste zralí na návštěvu u gastroenterologa, nikoliv alergologa. Ten vám dokáže pomoct a poradit do budoucna, jak se stravovat, abyste se zbavili nepříjemných pocitů a nepohodlí z konzumace potravin.
Alergie na jídlo
Naproti intoleranci se alergie projevuje na vašem imunitním systému, který vytváří protilátky proti určité složce v jídle, a ty můžou způsobit život ohrožující reakci na toto jídlo jako třeba otok dýchacích cest nebo jazyka a hrozí vám tak udušení. Průvodním jevem alergií je kožní vyrážka, svědění nebo již zmíněný otok, a ty se dostaví obvykle do hodiny po konzumaci jídla, na které jste alergický.