S množstvím speciálních výrobků jako jsou bezlepkové nebo bezlaktózové či jiné, které v poslední době zaplavili naše obchody, by se mohlo zdát, že dnes už pomalu každý člověk trpí nějakou intolerancí na určitý druh jídla. Není tomu celkem tak. Studie potvrzují, že většina lidí se to jenom mylně domnívá.

V Americe byl provedený průzkum, ve kterém bylo dotazováno 40 000 dospělých lidí, zda mají potravinovou alergii. Zajímavé je, že 20% z nich hned na začátku, řeklo, že si myslí, že ano. Zeptali se jich, jestli to mají potvrzeno od lékaře nebo je to jenom jejich subjektivní pocit. A hádejte co? Převážná většina se diagnostikovala sama. Všichni účastníci byli tedy postupně tázáni, jestli na sobě postřehli bezprostředně po požití nějakého pokrmu některé z příznaků, jako jsou kopřivka, otok jazyka nebo rtů, staženou hruď a zhoršené dýchání. Zajímavé je, že jenom 10% tázaných reálně mělo alergii na potraviny. Mezi nejčastější alergeny patří mléko, lepek a ořechy.

Ve spoustě případů je vámi mylně diagnostikovaná alergie ve skutečnosti nesnášenlivost některého konkrétního druhu jídla, to znamená, že po konzumaci určitého pokrmu skutečně pociťujete nevolnost, nebo žaludeční křeče. Jaký je teda mezi nimi rozdíl?

Nesnášenlivost jídla

Nesnášenlivost neboli intolerance se většinou projevuje na vašem trávení, a to plynatostí, průjmem, nebo žaludečními křeči, protože máte problém strávit určitá jídla. Tyto průvodní jevy jsou sice velmi nepříjemné a omezující, ale nijak vás neohrožují na životě. A pokud jimi trpíte, jste zralí na návštěvu u gastroenterologa, nikoliv alergologa. Ten vám dokáže pomoct a poradit do budoucna, jak se stravovat, abyste se zbavili nepříjemných pocitů a nepohodlí z konzumace potravin.

Alergie na jídlo

Naproti intoleranci se alergie projevuje na vašem imunitním systému, který vytváří protilátky proti určité složce v jídle, a ty můžou způsobit život ohrožující reakci na toto jídlo jako třeba otok dýchacích cest nebo jazyka a hrozí vám tak udušení. Průvodním jevem alergií je kožní vyrážka, svědění nebo již zmíněný otok, a ty se dostaví obvykle do hodiny po konzumaci jídla, na které jste alergický.

 

Předchozí článekNenávidíte pondelky? Zde je několik způsobů jak je zvládnout
Další článekNejbizarnější zaměstnání
Jsem máma už skoro dvou dětí. Ze sportů mě baví cyklistika a horská turistika. Ráda si přečtu dobrou knihu jakéhokoliv žánru, ale pokud si mohu vybrat, preferuji thrillery. Můj oblíbený autor je Robin Cook. Přála bych si, aby psal knížky tak rychle, jak já je čtu. Mám od něj totiž přečteno už úplně všechno. Rovněž mám ráda severského autora Jo Nesba a spoustu jiných autorů :) Hudebně se můj život momentálně scvrkl na infantilní tvorbu zaměřenou na děti, ale až překonám tyto stavy a děti trochu odrostou, tak si doufám opět napravím chuť něčím rockovým :) Jo a miluju jídlo... hlavně to pikantní.

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na