blank
Fotografie ze stránek Pixabay od uživatele RitaE

Grilovací sezóna se rozjíždí a pro mnohé už může být nuda opékat jen vuřty a klobásky na grilu. Napadlo vás někdy, že byste si pořídili gril na kuře? S naším malým návodem si ho dokonce můžete vyrobit svépomocí a za pár kaček. S tímto grilem si rovnoměrně opečete nejen kuře, ale veškerou drůbež i větší kusy masa, např.kýtu. Překvapte své hosty a staňte se králem grilovací párty.

Co budeme potřebovat?

K sestavení grilu na kuře vám postačí pár základních věcí. Zaručeně se neobejdete bez motorku na gril a grilovací jehly. Motorek otáčí jehlu s masem rychlostí přibližně 2 otáčky za minutu, proto se připravovaný pokrm pomalu a rovnoměrně opéká bez připálení. Navíc vydrží zatížení kolem 10 kg, a to už je pěknej kus masa nebo třeba tři kuřata najednou. Dejte však pozor při výběru grilovací jehly, rozměr hranolu by měl sedět se zdířkou v motoru, kam se jehla nasazuje. Poté už stačí vidlici vložit nad gril a nechat motůrek pracovat za vás.

Opékání nad ohněm

Oheň, to je symbol žití, odvahy a síly. Dává nám teplo, světlo a přináší potěšení i radost. Pomalé opékání kuřete v kamenném kruhu nabízí zážitek, který jen tak nic nepřekoná. Pro grilování nad ohněm budeme potřebovat, kromě motůrku a vidlic, také stojan na gril. Výšku nad ohněm snadno nastavíme podle toho, jak daleko od sebe postavíme nohy stojanu. Můžeme je od sebe postavit 30 až 140 cm daleko. Oheň udržujeme pokud možno bez kouře a sazí a ne příliš velký, aby vám oblíbenou pochoutku nepřipálil.

Jak připravit kuře na gril?

Kuře si zaslouží před grilováním vaši péči. Ještě, než napíchnete kuře na grilovací jehlu, měli bychom ho alespoň pár hodin před akcí naložit do směsi koření dle vlastní chuti. Touto směsí můžete kuře průběžně potírat během celé doby, kdy se bude grilovat. Kuře pak bude krásně šťavnaté a měkké s dokonalou kůrčičkou. Kuře omotáme potravinářským provázkem a následně ho nabodneme na vidlici se třemi nebo čtyřmi jehlami, a to z obou stran, aby se nám maso neprotáčelo a drželo pěkně pohromadě.

Tip: Zabalte kuře do alobalu na prvních 30 minut rožnění. Kuře bude dokonale propečené a nehrozí, že bude spálené, ještě před finišem.

Když je dílo hotovo

Pak už jen stačí sledovat, jak se připravované maso pomalu rožní a těšit se na první sousto. Šťavnaté grilované kuřátko sundáme na plech nebo prkénko a rozporcujeme. K porcování masa je zapotřebí kvalitní a ostrý kuchyňský nůž nebo porcovací nůžky, kterými kuře jednoduše rozčtvrtíme. Poté už můžete začít ochutnávat.

Dobrou chuť!

———–Komerční článek———–

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × three =