Zdroj obrázku: fizkes / Shutterstock.com

Chcete svého muže překvapit hezkým dárkem, který podpoří jeho mužnost a udělá mu skutečně radost? Pořiďte mu kvalitní nůž. Jak jej ale vybrat, když se v nabídce nijak neorientujete? Poradíme vám!

Zamyslete se nad účelem

Klíčové je vědět, na co se bude nůž používat – při kempování, při vaření, vyřezávání ze dřeva nebo ještě k něčemu jinému? Ujistěte se, že vybraný nůž se hodí pro zvolenou aktivitu. Nejdůležitější je zajistit při manipulaci komfort a pohodlí.

Konstrukce

Rozlišujeme dva základní typy konstrukce – klasickou a zavírací. Klasické nože nelze zavřít, ale jsou velmi odolné. Můžete jej bez potíží využít k sekání klacků, páčení, bodání apod.  Zavírací konstrukce je složitější a má nižší pevnost. Poslouží spíše na lehčí úkony, jako je otevírání krabic, řezání provazů, vaření atd.

Střenka

Jedná se o nožířský termín pro část, za kterou nůž držíte. Rukojeť musí do ruky padnout skutečně velmi dobře, nesmí se smekat nebo klouzat, ale ani tlačit. Taktické nože by měly být natolik pohodlné, že s nimi zvládnete pracovat klidně i několik hodin v kuse. Zkuste se zaměřit na ergonomické prohlubně na prsty a vybírejte kulatější tvary střenek bez zbytečných záhybů.

Délka čepele

Určitě neplatí, že delší čepel znamená lepší nůž. Vyhněte se tomu, abyste si místo nože pořídili výkonné mačety. To je zcela jiná zbraň. Přesto je při výběru délky čepele vhodné zvážit několik věcí. Do 12 cm je nůž pohodlně nositelný prakticky všude, ale na některé činnosti se hodí nože větší. Ujistěte se ale, že větší nože nebudete nosit kamkoliv, kde by mohly být považovány za zbraně a mohly by vám být zabaveny.

Materiály

Nejjistější volbou je sáhnout po klasické nerezové oceli. Je měkčí, snadno se brousí a je výborně odolná vůči rzi. Je nutné ji často brousit, ale odpustí vám i to, když s čepelí budete štípat, sekat nebo dělat hrubší práci. Pokud už máte s noži zkušenosti, můžete zvážit alternativní ocel.

———-Komerční článek———-

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments